Skip to main content
Financieel

Sportschool aftrekbaar?

By 11 September 2024No Comments2 min read
Sportschool aftrekbaar?

SITTARD – Vaak krijgen we de vraag of je als ondernemer je sportschoolabonnement (of andere sportkosten) op de zaak mag zetten. Veel ondernemers geloven dat fit zijn kan bijdragen aan een succesvolle onderneming. In deze tekst lees je of deze kosten ook fiscaal aftrekbaar zijn.

Sportschoolkosten aftrekbaar als zzp’er?

Laten we meteen duidelijk zijn: als zzp’er is je sportschool abonnement helaas niet aftrekbaar. Sporten valt namelijk onder persoonlijke verzorging, iets wat voor iedereen belangrijk is. Ook al draagt het misschien bij aan je ondernemingssucces, het privékarakter van sporten blijft te groot. Dit geldt dus ook voor abonnementen zoals voor padel, de tennisclub of yoga.

Hoor je van collega-ondernemers of je trainer dat dit soort kosten aftrekbaar zijn? Wees dan kritisch. Onterecht aftrekken kan bij controle leiden tot forse correcties en boetes.

Zijn er uitzonderingen?

Er zijn uitzonderlijke situaties waarbij sportkosten wel aftrekbaar kunnen zijn, bijvoorbeeld voor topsporters die dit nodig hebben om hun werk te doen en daarmee ook omzet genereren. Maar voor de meeste ondernemers geldt deze uitzondering niet.

Sportschoolabonnementen voor werknemers

Heb je werknemers in dienst? Dan kan het anders liggen. Voor hen kun je, onder bepaalde voorwaarden, wel sportschoolabonnementen aftrekken. Het moet dan wel beschikbaar zijn voor al je werknemers, en niet alleen voor jezelf. Dit is vaak de reden waarom er verwarring ontstaat over de aftrekbaarheid van sportkosten.

Laat je niet tegenhouden

Ben je zzp’er en ga je graag naar de sportschool? Laat het feit dat je de kosten niet kunt aftrekken je niet ontmoedigen. Onderzoek toont aan dat een gezond lichaam bijdraagt aan een gezonde geest. Door te sporten kun je beter presteren in je onderneming. Dus blijf vooral doorgaan! En onthoud: ook zonder je bedrijf had je waarschijnlijk deze kosten gehad

Meer weten? Neem contact met ons op.